Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny


A REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT, A VERSENY MÁSODIK FORDULÓJA VÉGETÉRT.

A versenyről

Az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (ABSZIM), az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésű alkotmányjogi versenye, mely lehetőséget biztosít az ország alkotmányjogot (ELTE - ÁJK, PPKE - JÁK, DE - ÁJK, SZTE - ÁJTK, PTE - ÁJK, SZE - DFK, KRE - ÁJK, ME - ÁJK és NKE - ÁKK) hallgató egyetemistáinak, hogy izgalmas jogeseteken és feladatokon keresztül megmérettethessék magukat.
A hasonló típusú versenyként harmadik alkalommal, közös szervezésben először megrendezett ABSZI(M)-on többek között a tételes alkotmányjogi tudásukat, a természetes jogérzéküket, az érveléstechnikájukat és előadási képességeiket bizonyíthatják a jelentkezők.
A háromfordulós vetélkedő egy online fordulóból, egy jogeset megoldásából, valamint egy szóbeli döntőből áll. A versenyre minden jogi karról jelentkezhetnek 4 fős hallgatói csapatok.
Az egyes fordulókban a csapatok tagjai egyéni indulóként versenyeznek, de eredményeiket csapatszinten összesítik a szervezők, mivel az utolsó, szóbeli fordulóban kizárólag csapatok vehetnek részt, 3 fő "bírói törzskar" és 1 fő "alkotmánybíró" kijelölésével, aki a szóbeli teljesítményével nem csapathelyezésért, hanem különdíjért szállhat versenybe.
A jelentkezőknek a második részben csapatonként egy feladatsort kell kitölteniük személyre szabott linken keresztül az alkotmányjogi panasz befogadhatósági követelményeihez kapcsolódó, gondolkodtató kérdésekkel kapcsolatban, erre 2021. május 12. 23:59-ig van lehetőségük.
A döntőbe jutott versenyzőknek, szintén csapatként, az Alkotmánybíróság épületében annak ülését kell modellezniük.
Ennek során a versenyzők bemutathatják egy esettel kapcsolatos alkotmányjogi érveléseiket, miközben belehelyezkednek egy alkotmánybíró szerepébe.
A legjobb eredményt elért csapatnak lehetősége nyílik az Alkotmánybíróság gyakornoki programjában való részvételre, szakmai gyakorlat teljesítésére, valamint az I. helyezett csapat tagjai 150 ezer forint/fő pénzjutalomban is részesülnek, értékes tárgynyeremények mellett. A II. helyezett csapat tagjai 120 ezer forint/fő pénzjutalomban, értékes tárgynyereményekben, csapatonként egyéves Alkotmánybírósági Szemle előfizetésben részesülhetnek, illetve lehetőségük nyílik az MCC Közjogi Műhelye melletti kutatómunkába is bekapcsolódni. A III. helyezett csapat 100 ezer forint/fő pénzjutalomban, csapatonként fél éves Alkotmánybírósági Szemle előfizetésben, illetve értékes tárgynyereményben részesül. A "legjobb alkotmánybíró" különdíja 75 ezer forint.
További információért, segítségért elértek minket Facebook-oldalunkon, valamint az alábbi e-mail címen: jogesetverseny@mcc.hu

A versenyre jelentkezni már nem lehet, a regisztráció 2021. március 10-én éjfélkor véget ért.