Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny


REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT, A VERSENY ELSŐ FORDULÓJÁNAK VÉGE.

II. forduló

Az itt található három indítvány közül kell a versenyzőknek egyet választaniuk. Ennek meg kell vizsgálniuk befogadhatósági feltételeit, illetve mint egy alkotmánybíró törzskarának tagjai, el kell készíteniük a következő ülésre szánt tervezetet, melyben levezetik, hogyan döntenének az adott ügyben előadó alkotmánybíróként!

Formai követelmények:


- 3 oldalas terjedelem,
- 2,5 cm-es margók,
- Times New Roman betűtípus,
- 12-es betűméret,
- 1,5 soros sorköz,
- .pdf formátum.

A megoldásokat 2019. február 15. (péntek) 23:59-ig (közép-európai idő szerint) várjuk, a jogesetverseny@mcc.hu e-mail címre."

A versenyről

Az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (ABSZI), az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésű alkotmányjogi versenye, mely lehetőséget biztosít az ország alkotmányjogot (ELTE- ÁJK, PPKE- JÁK, DE- ÁJK, SZTE- ÁJTK, PTE- ÁJK, SZE- DFK, KRE- ÁJK, ME- ÁJK és NKE- ÁKK) hallgató egyetemistáinak, hogy izgalmas jogeseteken és feladatokon keresztül megmérettethessék magukat.

Az először megrendezett ABSZI-n többek között a tételes alkotmányjogi tudásukat, a természetes jogérzéküket, az érveléstechnikájukat és előadási képességeiket bizonyíthatják a jelentkezők.

A háromfordulós egyéni vetélkedő egy online fordulóból, egy jogeset megoldásából, valamint egy szóbeli döntőből áll. A jelentkezőknek az első részben a regisztrációt követően egy tesztsort kell kitölteniük megadott idő alatt. Megoldásaikat 2019. január 24-e 23:59-ig (közép-európai idő szerint) várjuk.

A második fordulóba jutott versenyzők az alkotmánybírák kutató munkáját tapasztalhatják majd meg: több jogeset közül egyet választva ki kell majd dolgozniuk egy javaslatot, amit a testület elé terjesztenének.

A döntőbe jutott versenyzőknek az Alkotmánybíróság épületében, annak ülését kell modellezniük. Ennek során a versenyzők bemutathatják egy esettel kapcsolatos alkotmányjogi érveléseiket, miközben belehelyezkednek egy alkotmánybíró szerepébe.

A legjobb eredményt elért versenyzőknek lehetősége nyílik az Alkotmánybíróság gyakornoki programjában való részvételre, valamint az I. helyezett 200 ezer, a II. helyezett 150 ezer, a III. helyezett 100 ezer forint értékű díjazásban részesül.

Bővebb tájékoztató, segítség, illetve az első fordulóval kapcsolatos kérdésekkel az alábbi e-mail címen keresztül lehet tájékozódni: jogesetverseny@mcc.hu